Honden aangelijnd laten ontmoeten
Veel mensen zijn zich niet bewust van de problemen die kunnen ontstaan wanneer honden elkaar aangelijnd ontmoeten.
Dit gebeurt vaak wanneer je in de straat een andere hond tegenkomt. Na een kort snuffelmoment of een praatje met de eigenaar loop je verder, maar dit kan vervelende gevolgen hebben voor je hond.
De ideale ontmoeting tussen twee honden is zonder riem, zodat beide honden zelf kunnen kiezen of ze elkaar willen ontmoeten, in welk tempo, en op elk moment de ontmoeting kunnen onderbreken door weg te lopen.
Bij een aangelijnde ontmoeting worden de hond en de mens gehinderd in hun natuurlijke communicatie. Honden zouden hun looptempo minderen, maar dat wordt door de eigenaar bepaald. Op dezelfde stoep lopen als een tegemoetkomende hond is onbeleefd in hondentaal; honden zouden liever boogjes om elkaar heen draaien en die boogjes steeds kleiner maken tot ze aan elkaar kunnen snuffelen.
De riem belemmert honden om te ontsnappen wanneer ze de andere hond spannend of eng vinden. Wanneer er gevaar dreigt, kiest een hond meestal voor vluchten of vechten. Als vluchten door de riem onmogelijk is, zal de hond eerder kiezen voor vechten. Omdat honden vaak worden gedwongen andere honden te ontmoeten, ontstaat er bij veel honden uiteindelijk reactiviteit naar andere honden toe. In het geval dat je hond uitvalt, gromt en blaft, zal iemand anders met een hond waarschijnlijk afstand houden. Zo leert je hond dat dit gedrag effectief is en hij zal het vaker herhalen.
Sommige mensen zeggen dat hun hond ontmoetingen helemaal fantastisch vindt, maar dat is te betwijfelen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de stresssignalen van hun hond, vaak omdat ze deze signalen niet kennen of er niet op letten.
Zelfs voor honden die het leuk vinden, ontstaan er vaak problemen, vooral aan het begin van de puppytijd. De eigenaar loopt trots met zijn pup door de straat, en de hond maakt kennis met elke hond (en persoon) die ze tegenkomen onder het mom van socialisatie. De pup leert snel dat het zien van een andere hond gelijkstaat aan het ontmoeten van deze hond. Dit maakt hem in de toekomst steeds enthousiaster bij het zien van een andere hond. Wij willen een pup juist leren om rustig gedrag te vertonen wanneer hij andere honden (of mensen) op straat ziet. Een overenthousiaste hond is geen goede start voor een kennismaking; de andere hond kan niet gediend zijn van het drukke gedrag en de ontmoeting kan omslaan in een vervelende ervaring met agressief gedrag als gevolg.
Je zult uiteindelijk merken dat als je een keer geen zin hebt in een ontmoeting en de andere kant op loopt, je hond het hier niet mee eens zal zijn. Hij kan tegenstribbelen, trekken naar de andere hond, of blaffen en piepen. Heeft hij dan niet het recht om naar de andere honden toe te gaan wanneer hij ze ziet?
Het is niet ongebruikelijk dat je niet weet hoe een andere hond zal reageren bij een ontmoeting. Misschien is het een agressieve hond, een hond die weinig kan hebben, een bange hond, een loopse teef, enzovoorts.
Dit betekent niet dat je je hond dan maar overal los moet laten lopen. De aanlijnplicht is ook belangrijk voor de veiligheid van onze honden. Als je je hond aangelijnd hebt en een ontmoeting wilt vermijden, steek dan bijvoorbeeld de straat over zodat de honden elkaar kunnen passeren aan weerszijden van de straat. Of neem wat afstand door een paar passen de berm in te stappen en laat de andere hond passeren terwijl je met je eigen hond een oefeningetje doet.
Wanneer er onverwachts een losse hond naar jouw aangelijnde hond toekomt of iemand met een hond aan de lijn plotseling opduikt, zorg dan dat je de riem ontspannen houdt. Neem de hand waarin de riem zit mee met je hond als deze wat afstand neemt en voorkom dat de riemen in elkaar draaien. Als er te veel spanning of stress bij een van de honden ontstaat, kijk dan of je de aandacht van je hond kunt krijgen en loop samen verder. Wees niet verplicht om je hond kennis te laten maken met een andere hond door sociale druk.